Cernin-matka oli upea ja opettavainen kokemus

Cernin-matka oli upea ja opettavainen kokemus

Lue Cernin-opintomatkan kohokohdista osallistujien matkapäiväkirjasta.

Keskiviikko 6.11.2024

Ensimmäisen Geneven hostellissa vietetyn yön jälkeen oli aika suunnata kohti CERNiä, hostellilla nautitun maistuvan ja runsaan buffet-aamiaisen jälkeen. Matka taittui raitiovaunulla noin 20 minuutissa.

Kello 8.50 Cernin portilla meidät vastaanotti suomalainen opas, jonka johdolla etenimme kohti CERNin ensimmäisintä hiukkaskiihdytintä “600-MeV Synkrotronia”. Kyseisestä kiihdyttimestä meille kertoi M.Alhroob englannin kielellä. CERNin 600-MeV synkrotronissa elektronit kiihdytetään sähkömagneettisten kenttien avulla lähes valonnopeuteen ja pidetään radalla synkronimagneettien avulla, jolloin niiden energia kasvaa asteittain.

Tämän jälkeen vuorossa oli CERNin yleisesittely Timo Hakulisen johdolla. Hakulinen kertoi muun muassa siitä, mitä hyötyä hiukkaskiihdyttimistä on, mitä niillä tehdään ja miten hiukkasten törmäyttämisen avulla voidaan tutkia maailmankaikkeuden historiaa alkuräjähdyksestä lähtien.

CERNissä syödyn omakustanteisen ja herkullisen lounaan jälkeen oli aika suunnata luennolle, jonka piti Kati Lassila-Perini. Luennolla Lassila-Perini kertoi hiukkasten törmäyttämisestä sekä käytännössä että teoriassa.

Luennon päätyttyä matkasimme linja-autolla Ranskan puolelle CMS-koeasemalle. Valitettavasti emme päässeet näkemään CMS-detektoria omin silmin johtuen käynnissä olevista hiukkaskokeista. CMS-detektori havaitsee ja analysoi hiukkaskiihdyttimillä tehtyjä törmäyksiä mittaamalla syntyvien hiukkasten liikeratoja, energiaa ja muita ominaisuuksia, jotka auttavat tutkijoita ymmärtämään aineen perusrakennetta ja hiukkasfysiikkaa paremmin.

Kello 16.30 oli aika lähteä takaisin Geneven suuntaan. Matkalla takaisin näimme suuret, upeat vuoret Chamonix’m ja Mont Blancin, joille menimmekin lauantaina.

Illemmalla herkuttelimme vielä pizzoilla, jotka haimme matkalla hostellille. Ensimmäinen kokonainen päivä Genevessä ja CERNissä oli todella antoisa ja mielenkiintoinen. 

Torstai 7.11.2024

Aloitimme päivän Cernin alueen ulkopuolelta matkamuistomyymälässä yhdekäsltä. Kiertelimme matkamuistomyymälää ja Science Gateway näyttelyä omatoimisesti. Science Gateway oli hieman Heurekaa muistuttava näyttely, jossa oli interaktiivisia laitteita, joilla esiteltiin Cernin toimintaa. Science Gateway sisälsi paljon pieniä tiivistelmiä universumin ja eri fysikaalisten ilmiöiden toiminnasta. Kävimme myös Science Gatewayn ulkopuolella “ruskeassa pallossa”, joka oli sekalainen museo tai näyttely, jonka pääteemana oli kuitenkin luonnontieteet. 

Ohjelmamme jatkui samoissa tiloissa Science Gateway lab B – suprajohtavuus pajassa. Työpajassa pääsimme testailemaan suprajohteiden toimintaa ja saimme opetusta suprajohteiden käytännön sovelluksista. Saimme suprajohtavaa materiaalia, joka jäädytettiin nestemäisellä vedyllä -253 Celsius-asteeseen, mikä teki materiaalista suprajohteen. Suprajohtava materiaali leijui magneetin päällä. Pajan lopuksi pajan pitäjät esittelivät meille Maglev-junan toimintaa pienoismallilla. Pajan jälkeen meillä oli lounas Cernin lounasravintolassa, jossa ruoka oli erittäin hyvää. Lounaan jälkeen vaelsimme Cernin valtavalla alueella, jotta löytäisimme seuraavan luentomme. Juska Pekkanen piti meille luennon “maailmankaikkeuden voimat ja hiukkaset. Pekkasen luento oli todella hyvä. Siinä läpikäytiin standardimallin hiukkaset ja niiden vaikutukset voimiin. Luennolla käytiin läpi myös teorioita asioista, jotka on tulevaisuudessa mahdollista löytää, kuten säieteoria todistamisesta tai gravitonin löytymisestä. 

Päivän viimeisen luennon aihe oli Cloud-koe. Antti Onnela esitteli meille Cloud-kokeen, joka toimii Cernissä, mutta ei oikeastaan ole hiukkas- tai ydinfysiikkaa, jota Cernissä yleensä tutkitaan. Cloudin tarkoituksena on selvittää, miten pienhiukkaset vaikuttavan ilmastoon ja miten niiden vaikutusta voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Monilla ihmisen teoilla on ilmastoa lämmittävä vaikutus, mutta pienhiukkaset, joita ovat muun muassa renkaista irtoavat pienet hiukkaset autoa ajaessa, viilentävät ilmastoa. Pienhiukkaset heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen.

Perjantai 8.11.2024

Perjantai alkoi käytännössä kello 9 CERNissä, kun ryhmämme vieraili CERN:in Data Centre VisitPointissa. Meille kerrottiin, miten informaatio liikkuu ja varastoidaan CERNissä ja miten tiedekeskuksessa toimitaan, kun dataa tulee joka sekunti lisää, paljolti yli tietokoneiden kapasiteetin. Uutta dataa saadaan sen verran kuin 40 miljoonasta hiukkasten törmäyksestä yhden sekunnin aikana tulee. Näistä tietokone valitsee alkuperäiseen summaan verrattuna pienen osan törmäyksiä, jotka otetaan datana talteen. Näistä vielä pienempi osa pääsee tieteilijöiden tutkittavaksi. 

Kaiken säilötyn datan yhteismääräksi CERNissä kerrottiin olevan petatavujen luokkaa, ellei jopa lähempänä eksatavuja. Vaikkakin kerrannaisyksiköiden etuliitteet löytyvät MAOL-digitaulukoista, totean tässä nyt ajan säästämiseksi petatavujen vastaavan kerrointa 1015 ja eksatavujen 1018. Opimme siis, että CERNissä on aivan liikaa tietoa jo talletettuna ja aina vain tulee lisää.

Pääsimme tutustumaan CERNin ISOLDE-kokeeseen (the Isotope mass On-Line facility) ja vierailemaan koeasemalla. ISOLDE tutkii atomiytimien ominaisuuksia ja tekee lisäsovelluksia perustutkimuksessa, astrofysiikassa sekä materiaali- ja biotieteissä. Atomiytimiä voidaan esimerkiksi ionisoida, “poimia” ja erottaa toisistaan riippuen niiden massoista ISOLDEn eri laitteiden avulla. 

ISOLDE-koeasemalla on erityiset valmiudet etenkin radioaktiivisten hiukkassäteiden tutkimukseen, joita ovat esimerkiksi nuklidit (=atomiytimet, jotka erottuvat muista esimerkiksi protoni- tai neutronilukunsa perusteella), joissa on liian paljon tai liian vähän neutroneja, mikä tekee niistä epästabiileja ja täten radioaktiivisia. 

Tämän jälkeen söimme viimeisen lounaamme CERNin ravintolassa ennen lähtöä takaisin hostellille. Iltapäiväksi ja illaksi lähes kaikki lähtivät omissa porukoissa kiertelemään kaupungin nähtävyyksiä, syömään illallista ja viettämään aikaa. Geneven nähtävyyksiä olivat muun muassa taidehistorian museo ja Saint-Pierren katedraali vanhan kaupungin puolella, joka oli jo itsessään oma nähtävyytensä.

Lauantai 9.11.2024

Lauantaina emme menneet enää CERNiin vaan Ranskan puolelle Chamonix-nimiseen kylään. Suunnitelmana oli mennä hissillä Aiguille du Midi -vuorelle, mutta hissi oli huollossa, joten meidän täytyi kävellä toiselle puolelle kylää ainoalle toimivalle hissille. joka johti Aiguille de la Floria -vuorelle. Kävely hissin lähtöpaikalle oli noin 3,5km pitkä. Kävely oli aivan mahtava ja pääsimme näkemään Chamonixin todella hienoja taloja ja maisemia. Joka suunnassa näkyi vuoria.

Alas palattuamme ei ollut enää mitään yhteistä suunnitelmaa vain saimme mennä pyörimään itseksemme ympäri kylää. Lähdimme siis syömään. Söimme eräässä hampurilaispaikassa, missä oli melko huono asiakaspalvelu, mutta emme antaneet sen pilata päivää.

Syömisen jälkeen kiertelimme ympäri kylää ja kävimme eri kaupoissa. Kun palasimme hostellille rentouduimme omissa huoneissamme, kunnes taas tuli aika syödä. Kävimme omatoimisesti syömässä ja sen jälkeen vietimme viimeistä iltaamme Sveitsissä kavereiden kanssa.

Avatar photo
Toimitus

Lehden intohimoinen toimitus suhtautuu uusiin ideoihin ja kokousnaposteltaviin hyeenamaisella innokkuudella. Toimituksen to-do-listalla ovat Helsingin Sanomien levikin ohittaminen ja maailmanrauhan palauttaminen.