Kyselin kuluvalla viikolla lukiomme opettajilta, millaisia kirjoja he tykkäävät lukea ja mitä kirjoja he suosittelevat luettavaksi.
Meidän koulumme terveystiedon, maantiedon ja elämänkatsomustiedon opettajalla Jola Maisalalla on nopeasti mielessä, mitä kirjoja suosittelee luettavaksi. Ensimmäisenä hän suosittelee kaikkia Risto Isomäen kirjoja, Jolan sanoin ekodekkareita. Isomäen kirjat käsittelevät globalisaatioon ja kehitysmaihin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi kirjoissa useasti toistuvat teemat ovat maailmanloppu ja ekologia.
Maisala kuvailee kirjailijan kehitystä suureksi, etenkin juonen kulun saralla. Maisala muistelee, että Isomäen kuvaukset ihmissuhteista olivat noin 15 vuotta sitten umpisurkeita. Myös sillä saralla tapahtunut kehitystä, ainakin Jolan mielestä.
Jola nosti esille myös yhden tietyn Isomäen teoksen, Sarasvatin hiekkaa. Kyseinen teos on jännitysromaani, joka käsittelee tsunameja koskevia kauhuvisioita, jotka ovat osoittautuneet pelottavan tosiksi.
Isomäen kirjojen lisäksi Maisala suosittelee Sujata Masseyn kirjasarjaa Rei Shimura. Kyseisessä kirjasarjassa Jolaa kiehtoo niiden kulttuurinen helppous. Kirjojen päähenkilö on amerikkalais-japanilainen, mikä myös osaltaan helpottaa kirjan seurattavuutta. Jola sanoo naurahtaen: ”Kirja ei ole liian Japani.”
Lopuksi hän nostaa vielä esille psykologi Anu Tevanlinnan kirjoittaman valmennuksellisen tietokirjan Hyvinvointia mielelläsi. Maisala kuvailee, että kirja on psykologinen, mutta sopii esimerkiksi elämäntapamuutokseen sillä siitä saa omaan elämään aineksia. Hänen mukaansa kirjaa voisi kutsua jopa hyvinvointioppaaksi.
Koulumme filosofian, psykologian, uskonnon, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon opettajalla Tapio Turpeisella on selkeä mielipide, mitä kirjaa hän suosittelee. Hän kertoo, että lukee itse tällä hetkellä tositapahtumiin perustuvaa Heather Morrisin kirjaa Auschwitzin tatuoija, jota hän suosittelee erittäin lämpimästi muillekin luettavaksi. Turpeinen kertoo, että kyseisen kirjan takakansi kiteyttää sisällön sanoin: ”Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta, rakkaudesta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista.”
Tapio Turpeinen kertoo myös viettäneensä joskus osan joululomastaan Auschwitzissa. Kyseisellä reissulla oli ostanut lentokentältä Jari Tervon romaanin Matriarkka. Romaanissa yhdistyvät historialliset tapahtumat ja ajankohtaiset teemat, kuten pakolaisuus ja nyky-Venäjä, minkä takia kyseinen kirja oli hänen mielestään sopivaa matkalukemista juuri tuolle reissulle.