Lukion alku ja opiskelu itsessäänkin voivat tuntua ajoittain hieman hankalilta. Myös erilaiset tekijät, kuten muutokset koulujärjestelmässä, saattavat hankaloittaa sopeutumista uuteen kouluun.
- Uusi rakennus?
- Erilaiset säännöt?
- Vieras tuntiaikataulu?
- Uusia, tuntemattomia ihmisiä?
- Hankalia uusia aineita?
- Hämmentävä tiimilukio?
Jos esimerkiksi jokin näistä on huolena, voi aina pyytää ryhmänohjaajalta, opettajalta tai vaikka tutorilta apua ja selvennystä lukion toimintaan. Nämä asiat ovat kaikille jossain vaiheessa uusia. Kaikkea ei tarvitse osata tai tietää heti.
Annamme viisi vinkkiä, joiden avulla selviää ensimmäisestä lukiovuodesta:
1.Hyvä asenne
Usein hehkutetaan, kuinka hyvällä asenteella ja motivaatiolla pärjää pitkälle. Joskus tämä voi kuitenkin kuulostaa hieman liian kornilta tai taikauskoiselta. Mutta jos miettii, eihän oppimiseen paljon muuta tarvitakaan.
2. Tunneilla keskittyminen
Kuten todennäköisesti ala-asteelta asti on puhuttu, oppiminen on huomattavasti helpompaa pidemmällä aikavälillä kuin esimerkiksi hikipäässä koetta edeltävänä iltana. Muista siis keskittyä tunnilla siihen, mitä opettaja puhuu! Muistiinpanojen tekeminen ei välttämättä myöskään olisi pahitteeksi.
3. Avun pyytäminen
Jos opiskelu ei etene tai tulee ongelmia vastaan, tehokkainta on pyytää apua. Niin opettajat kuin muukin henkilökunta pyrkivät parhaansa mukaan auttamaan ja vastaamaan heille esitettyihin kysymyksiin.
4. Priorisointi
Jos jokin aine ei kiinnosta, älä ota siitä liian suuria paineita. Keskity aineisiin, joista olet kiinnostunut. Tällöin opiskelu on jo huomattavasti helpompaa ja ehkä jopa mukavaa.
5. Kyky ottaa rennosti
Kokeista ei aina tarvitse saada 10, tai edes numeroa kahdeksan. Välillä voi ottaa rennommin ja mennä fiiliksen mukaan. Vaikka vastuunotto opiskelussa on tärkeää, on myös lepo välttämätöntä.