Platonin Akatemia on tapahtama, jota on järjestetty jo vuodesta 1997. Tapahtuman vastuullisena tuottajana toimii Platonin Akatemian kannustusyhdistys, josta tuli rekisteröity yhdistys 19.3.2015. Yhdistyksen puheejohtajana toimii Tapio Turpeinen, varapuheenjohtajana Seppo Kärpänen ja sihteerinä Antti Honkanen. Tänä vuonna tapahtuma sijoittui Rantatielle ja sen moniin upeisiin museoisin, kuten Erkkolaan ja Aleksis Kiven kuolinmökkiin. Tapahtumapaikkoina toimivat myös majatalo Onnela ja Taistelukoulu.
Platonin Akatemia on monipuolinen tapahtuma, jonne on vapaa pääsy. Platonin Akatemian nuorin osallistuja on ollut vain muutaman viikon vanha ja vanhin osallistuja jopa 90-vuotias, eli tapahtuma soveltuu kaiken ikäisille vallan mainiosti. Platonin Akatemia on tunteen ja järjen festivaali.
Tänä vuonna Platonin Akatemian teemana oli luonto ja kulttuuri. Luennoilla, työpajoissa ja panelikeskusteluissa käsiteltiin muun muassa Suomen puolustusta, sarjakuvaa, kirjoittamista, Sibeliusta, bioetiikkaa, oppimisen digitaalisia apuvälineitä, hyönteisruokaa ja elämän peruskysymyksiä.
Ensimmäistä kertaa tapahtumaan osallistuivat kaikki Tuusulan lukiolaiset.
Toimittajamme kertovat kokemastaan
Bioetiikan luento
Heti aamutuimaan minä menin rantatielle Onnelan majatalon parkkipaikalle ja aloin etsimään epätoivoisesti tuttuja naamoja. Olin kuullut, että saunallakin olisi jotain tapahtumaa, mutta en uskonut sen koskevan minua. Loppujen lopuksi päädyin lähimpään rakennukseen, jossa ilahduttava Juke opasti minut tuota pikaa oikeaan saliin. Hetken istumapaikan etsimisen jälkeen istuin ja luento sai alkaa.
Kauan kouluja käynyt Johanna Ahola-Launonen siirtyi valokeilaan ja alkoi kertoa meille bioetiikasta. Tämä filosofian ja biologian törmäys sälähti korvaan aluksi epävireisesti, mutta esiin tuli onneksi mielenkiintoisia näkökulmia. Bioetiikan luento ja itse bioetiikka pyörii rajanvetokysymysten ympärillä. Esimerkkeinä kuultiin muun muassa parantamisen ja parantelun eroista ja siitä, mikä sitten olisi ‘’oikein’’ ja mikä ‘’väärin’’. Näissä yhteyksissä tuli muun muassa puheeksi jonkin ‘’vamman’’ poistaminen lääketieteen keinoin verrattuna esimerkiksi kauneus kirurgiaan. Ihan asiallisten aatteiden väliin Ahola-Launonen heitti ‘’ufo-juttuja’’, jotka juurtavat hänen filosofian opiskeluihinsa. Nämä pointit olivat hieman kaukaa haettuja, mutta luento oli kaiken kaikkiaan ihan mielenkiintoinen, varsinkin kun itse pidän biologiasta.
Aake Lahtela
Tommi Liimatan luento
Kännykkäkameroiden räpsyessä Tommi Liimatta onnistui pitämään coolinsa – itse en pystyisi samaan. Liimatta käsitteli luontoa ja kirjoittamista luennollaan eloisasti erilaisin esimerkein. Luento alkoikin Liimatan omilla lyriikoilla ja jatkui lausahduksella: ”Luontoa voi romantisoida vain se, joka on siitä vieraantunut.” Tämän muistan ikuisesti, sillä se todella laittoi minut ajattelemaan. Luennolla käsiteltiin myös kirjoittamista kokemuksena, Liimatan osuutta yhtyeessä Absoluuttinen Nollapiste ja hänen uusinta kirjaansa Jeppistä.
Veera Turtiainen
Tommi Liimatan kirjoittamispaja
Pajassa, johon menin, toimi ohjaajana helsinkiläinen muusikko, sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kirjailija Tommi Liimatta. Työpaja alkoi Liimatan esittelyllä, jossa hän kertoi, miten on edennyt urallaan tähän päivään. Liimatta kertoi erilaisista kirjoitustyyleistään ja omista tavoistaan kirjoittaa tekstiä. Työpajassa oppilaat korjasivat yhdessä Liimatan kanssa Liimatan omia tekstejä. Oppilaat pääsivät myös itse kirjoittamaan omia tekstejä, joissa aiheena oli toukokuu. Pajan lopuksi Liimatta antoi palautetta kaikkien teksteistä. Kirjoituspajan ilmapiiri oli leppoisa, ja kaikki pääsivät ilmaisemaan itseään paperille.
Kuvat: Roni Paasimaa