Nufit on vuosittain Helsingin Paasitornissa järjestettävä nuorten filosofiatapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 11.-12. tammikuuta, jo 12. kerran. Kaksipäiväisen tapahtuman tarkoituksena on luoda foorumi nuorten ja asiantuntijoiden väliselle keskustelulle. Nufit on kerännyt vuosittain 600–1000 hengen yleisön.
Nufit järjestetään kokonaan vapaaehtoisten voimin. Se on suunnattu pääasiassa 15–25-vuotiaille, mutta vanhemmatkin saavat siitä paljon irti. Tapahtuman päätuottaja on Prometheus-leirien tuki ry. Mukana kuvioissa ovat myös filosofian ja et:n opettajat – Feto ry – ja Helsingin yliopiston filosofian opiskelijat – Dilemma ry.
EI!
Tämän vuoden teemana oli EI. Ohjelma koostui pääosin keskustelukokonaisuuksista, joissa aiheen asiantuntija piti alustuksen, jonka jälkeen haastajat ja yleisö saivat esittää kysymyksiä. Alustusten aiheita olivat esimerkiksi Ei ihmisarvoista hoitoa, Ei asevelvollisuudelle ja Ei degrowhtille. Alustajina toimivat tällä kertaa muun muassa ympäristötieteiden tohtori Riikka Paloniemi, journalistit Matti Apunen ja Elina Lappalainen, kirjailijat Arno Kotro ja Aleksandra Salmela, lääkäri Pekka Tuomola, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja filosofi Tere Vadén.
Ei ihmisarvoista hoitoa
Lääkäri Pekka Tuomolan pitämä ja Pyry von Baghin sekä Peppi Hartikaisen haastama alustus aiheesta Ei ihmisarvoista hoitoa käsitteli paperittomien maahanmuuttajien sairaanhoitoa Suomessa. Sitä ei käytännössä ole. Terveyskeskukset Suomessa eivät hoida paperittomia. Pekka Tuomolan Helsinkiin 1,5 vuotta sitten perustaman Global Clinicin tarkoituksena on auttaa näitä laittomia maahanmuuttajia saamaan hoitoa.
Alustuksessa puhuttiin paperittomien sairaanhoidon lisäksi paljon Suomessa vallitsevasta maahanmuuttokriittisestä ajattelusta. Keskustelussa nostettiin esille yhteiskuntafilosofiaa ja etiikkaa. Oikeastaan koko alustuksen voi tiivistää kysymykseen: haluammeko me suomalaiset todella sanoa ”ei” paperittomien ihmisten ihmisarvoiselle hoidolle?
Vastarinnan anatomia
Lauantaina Kai Alhanen piti luennon vastarinnan anatomiasta. Alhasen mukaan vastarinta lähtee pyrkimyksestä vastata vallan käyttöön. On olemassa niin sanottua reaktiivista vastarintaa ja aktiivista vastarintaa. Reaktiivinen vastarinta on harkitsematonta, impulsiivista, ja se pelaa usein vallankäyttäjän pussiin. Aktiivinen vastarinta ei toimi ensiyllykkeen mukaan ja on moraalisesti harkittua. Alhanen kertoo moraalisen harkinnan olevan älyllistä päättelyä ja mielikuvitusta.
Luento oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen. Kai Alhanen käytti paljon havainnollistavia esimerkkejä, jolloin vastarinnan ajatuksesta sai hyvin kiinni. Gandhi oli suuressa osassa.
Filosofiset teehetket
Vaikuttavassa Paasitornissa tapahtui paljon muutakin: pienemmissä huoneissa järjestettiin isompien alustusten aikana vapaamuotoisia filosofisia teehetkiä. Perjantaina järjestettiin ainakin teatteriohjaaja Veera Aaltosen johtama Teatterin yhteiskunnallisuus. Teehetkessä pohdiskeltiin Aaltosen johdolla muun muassa sitä, miten eri aikakaudet vaikuttavat teatteriin. Teatterin merkityksestä puhuttaessa Aaltonen siteerasi osuvasti Tove Janssonia: ”Teatteri on tärkein asia maailmassa, sillä siellä näytetään kaikille, millaisia he voisivat olla ja millaisia he tahtoisivat olla vaikka eivät uskalla, ja millaisia he ovat”.
Hyrylä mukana Sokrates-väittelykilpailussa
Hyrylän lukiolaisille tapahtuman ehkä jännittävintä antia olivat väittelyt, joissa lukiomme oli edustettuna kahden joukkueen voimin. Väittelyjen aiheet olivat eri filosofian osa-alueilta metafysiikasta estetiikkaan.
Toiseen joukkueeseen kuuluivat Ninni Takala, Jesse Tuominen, Santeri Tuovila ja Joonas Huttunen. Ensimmäinen vastus oli Olarin lukio, ja aiheena oli ”Markkinataloudelle ei ole mielekästä vaihtoehtoa”. Hyrylä vastusti ja myös voitti tuomaripistein 5-2. Perustelu oli terävää ja osuvaa. Myös Olarin lukio väitteli hyvin ja otti heikon alun jälkeen hienon loppukirin. Tuomarin päätös oli silti varmasti kaikkien mielestä oikea.
Hyrylän joukkue, nyt kokoonpanolla Ninni Takala, Erika Tiirikainen, Öjvind Svinhufvud, Santeri Tuovila, väitteli myöhemmin Tapiolan lukion kolmihenkistä joukkuetta vastaan aiheesta ”Arvoja ja tosiasioita ei pidä erottaa jyrkästi toisistaan”. Hyrylä puolusti ja Tapiola vastusti. Tämä kilpailu ei sujunut Hyrylän joukkueelta niin hyvin kuin edellinen, vaan se hävisi pistein 3-4.
Joukkue pääsi silti jatkoon ja kohtasi Joensuun norssin puolivälierässä lauantaina. Joukkueessamme oli tällä kertaa Santerin, Erikan ja Ninnin lisäksi Roni Paasimaa. Joensuun norssin joukkueeseen kuuluivat Marjukka, Santeri, Tapio ja Viola. Väittelyn aiheena oli ”Moraali ei toimi ääritilanteissa”. Hyrylän joukkue oli väitteen puolella, norssi vastaan. Tämän väittelyn joukkueemme hävisi niukasti. Voi kyllä sanoa, että huonolle ei hävitty!
Toinen joukkueemme, jossa väittelivät Sebastian Karling, Oskari Mantere, Jose Hanninen ja Riku Luostari, hävisi molemmat väittelyt. Toisessa väittelyssä tuomarin päätös aiheutti kuitenkin yleistä kummastusta.
Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa myös yläkouluille oma väittelykilpailu.
Kaiken kaikkiaan Nufit oli oikein onnistunut, kiinnostava ja avartava tapahtuma. Ensi vuonna uudestaan!