[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Kirsti Mäkinen”]Kirsti Eva-Maria Mäkinen (o.s. Mänty) on vuonna 1939 syntynyt suomalainen tietokirjailija, opettaja ja kouluttaja. Vuodesta 1998 asti hän on ollut myös kouluneuvos. Hänellä on neljä lasta, joista yksi on kuollut. Hän oli naimisissa Erkki Mäkisen kanssa aina hänen kuolemaansa saakka. Kirsti Mäkinen on tutkinut etenkin suomalaista kansanperinnettä.
Kirsti Mäkisen teoksia:
- Topeliuksen lukemisia lapsille. Kuvitus Risto Suomi. 2013
- Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita, 2012
- Lollot ja kollot. Suomalaista naapurihuumoria
- Sammon sanat. Kalevalan sitaattisanakirja selityksineen
- Mäkinen, Kirsti & Uusi-Hallila, Tuula: Minna Canth: Taiteilija ja taistelija
- Suomen lasten Kalevala. Kertonut Kirsti Mäkinen. Kuvittanut Pirkko-Liisa Surojegin
- Mäkinen, Kirsti: Ajattelen kynälläni: Esseitä, kirjoituksia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 718
- Kirjoittajan opas (Riitta Korhosen kanssa), 1980
- Lukion äidinkieli 1–3 (työryhmä), 1975–80, Uuden lukion äidinkieli 1–3 (työryhmä), 1981–86
[/stextbox]
Torstaina 12.12. saimme kouluumme arvostetun tietokirjailijan Kirsti Mäkisen luennoimaan Sakari Topeliuksen saduista ja elämästä.
Luennosta päällimmäisenä jäivät mieleeni Sakari Topeliuksen lapsuudessa isältään saamat ohjeet: ”Kunnon mies kirjoittaa joka päivä.” ”Ole nöyrä ja avulias.” Näitä oppeja tulisi varmasti itse kunkin kirjailijan urasta haaveilevan noudattaa.
Luento oli varmasti monelle nykyajan nuorelle, kuten esimerkiksi minulle, varsin paikallaan, sillä Topeliuksen teokset tai Topelius itsessään eivät ole aivan itsestäänselvyyksiä nykynuorelle. En esimerkiksi olisi osannut nimetä yhtään Topeliuksen teosta ennen luentoa. Nyt tiedän esimerkiksi, että todella tunnettu Varpunen jouluaamuna -biisi on Topeliuksen sanoittama.