Ylioppilaskirjoitukset jännittävät

Ylioppilaskirjoitukset jännittävät

Kolmatta lukiovuotta eli abiturienttivuotta on vietetty nyt tarkalleen 61 päivää. Ylioppilaskirjoitukset ja ensimmäinen jakso lukiossa ovat meillä abeilla takana. Kesä meni omalla kohdallani kolmen asian parissa: lukemisen, valmentamisen ja perheen kanssa olemisen. Olen aina ollut määrätietoinen ja työskennellyt niin hyvin kuin pystyn, mutta en ole YO-kokeisiin lukiessa kokenut samanlaista “seinän läpi” puskemista kuin esimerkiksi tavoitteellisessa treenaamisessa. Se ei johtunut siitä, etten halua lukea kirjoituksiin, vaan siitä, että minun on pakko lukea. Treenatessa minun ei tarvitse tehdä kaikkia päässäni olevia harjoituksia mutta kirjoituksiin lukiessa minun täytyi noudattaa tarkasti suunnitelmaa siitä, mitä ja kuinka paljon minun pitää lukea. Tiesin, etten lue koskaan enää uudestaan syksyn 2024 ylioppilaskirjoituksiin, joten pistin kaiken peliin. 

Kolmen ja puolen kuukauden lukeminen kannatti, sillä kirjoitukset menivät paljon paremmin kuin jos olisin jättänyt lukemisen vähemmälle. Kirjoitin terveystiedon ylioppilaskokeen 18. syyskuuta ja filosofian ylioppilaskokeen 24. syyskuuta. Pääsin molemmista ylioppilaskirjoituksista alustavissa pisteissä läpi. Terveystieto meni hitusen penkin alle. Edeltävänä iltana ennen koetta minulla oli 38 astetta kuumetta ja kirjoitusaamuna 37,5 astetta, joten osallistuin kirjoituksiin. En tiedä, vaikuttiko neljän päivän sairastaminen kokeen tulokseen, mutta terveenä olisin pystynyt käymään vielä käymään ydinasiat läpi. 

Filosofian ylioppilaskokeen alustavasta arvioinnista sain eximian, josta olen todella iloinen. Kuitenkin yksi tehtävä voi tiputtaa pisteitäni. Opettajani antoi siitä 15 pistettä, mutta Ylioppilastutkintolautakunta voi pudottaa pisteitä. Kyseisessä tehtävässä täytyi kertoa lempielämänfilosofinen teoria ja minä kirjoitin, kuinka normatiivisen etiikan teorioista hyve-etiikkaa voidaan pitää elämänfilosofisena teoriana. Hyvän vastauksen piirteissä kuitenkin sanottiin, että normatiivisen etiikan teorian käyttö ei ole tehtävänannon mukaista.


Opettajani Rasmus Mäntymaa kertoi, ettei hän melkein koskaan kirjoita YTL:ään mitään mutta minun kohdallani hänen oli pakko. “Opiskelija tuo eksplisiittisesti esille, että Aristoteleen hyve-eettinen ajattelu on rinnastettavissa elämänfilosofiaan. Näin tekee myös Alisdair McIntyre teoksessaan ”After Virtue”, jossa Aristotelista hyve-etiikkaa peilataan mm. Nietzschen elämänfilosofiaa vasten”, Mäntymaa kirjoitti tiivistetysti YTL:lle. Jännäksi jää, mitä YTL päättää tehdä. Rukoilen todella paljon, että YTL hyväksyy opettajani antamat pisteet. Odotetaan ja jännitetään.

Avatar photo
Mico Taininkoski